Přihlašovací formulář
Přihlašovací jméno
Přihlašovací heslo




Zapomenuté heslo|Zaregistrovat se
Osobní údajeObjednávkyPorovnáníOblíbenéReklamaceOdhlášení
Zpět

Články

 

Archeologem díky počítači

 

Archeologické památky představují nejdůvěryhodnější zdroj informací o lidské minulosti. Avšak vzhledem k válkám, klimatickým změnám či obyčejnému, ale neúprosnému zubu času, se počet vhodných lokalit stále snižuje. Archeologové nerostou zrovna na stromech a tak je logické, že není v jejich silách zachytit všechny artefakty včas. Tím spíš, když musí podstupovat pravidelné závody s vykradači hrobů a překupníky starožitností.

 


Neutěšenou situaci se snaží zvrátit archeoložka Sarah Parcaková prostřednictvím projektu GlobalXplorer. Ten umožní všem zájemců - i bez jakýchkoli znalostí oboru -  hledat pozůstatky historie. A to rovnou v Peru. Ne nelekejte se, případně, jste-li dobrodruh - cestovatel, ani netešte. Vše odbudete hezky v papučích a županu. Stačí vám mít jen počítač s internetem.

 

Všechno je vlastně dost jednoduché; stránka vám předkládá satelitní snímky a vy se na nich snažíte objevit potenciální archeologickou lokalitu - čili známky předchozí lidské činnosti, jámy, srovnání půdy... Jakmile se rozhodnete kladně či záporně, stačí jeden klik a jdete na další výřez. Projekt vás za aktivu odměňuje postupem podobným počítačovým hrám. Zařadíte-li úspěšně daný počet "dlaždic" postoupíte na vyšší úroveň a ujmete se důležitějších úkolů.

 

 

Možná si teď skepticky klepáte na čelo, ale pravdou je že před archeology leží tolik hektarů potenciálních lokalit, že by je sami nezvládli prozkoumat. A jak se ukazuje, veřejnost ráda pomůže! Ačkoli projekt běží teprve deset dní, zapojilo se do něj téměř třicet tisíc dobrovolníků, kteří odklikali na čtyři milióny snímků. Na to, že zbývá ještě měsíc do uzávěrky tady leží číslo, s kterým se musí počítat. Přesněji řečeno čtyřicet tisíc kilometrů čtverečních propátraných od počítačových displejů.

 

Pokud projekt uspěje podpoří vizi Parcakové, jež chce zavést revoluční metodu v archeologii; vytvořit globání síť hledačů pomocí satelitních snímků. Snem je pak vypustit družici, jež by se primárně věnovala právě archeologii. Kdo ví, podařit se může. Minimálně pozornost se jí zajistit povedlo. Zkuste to i vy, a samozřejmě; ideálně s počítačem od Eurotechu. Ať máme na objevování Peru taky nějakou zásluhu.

 

 

zdroj screenshoty: https://www.globalxplorer.org